Havacılık ve Uzay
Havacılık ve Uzay Sektöründe Eklemeli Üretim
Motor ve türbin parçaları, iç kabin elemanları endüstriyel 3 boyutlu baskı/ katmanlı üretim için temel uygulamalardır. 3D baskı ve modelleme yenilikçi teknolojisinin öne çıktığı alanlardan biridir; karmaşık geometrilere ve aerodinamik özelliklere sahip fonksiyonel parçalar düşük maliyetle ve hızlı bir şekilde üretilir. Malzeme ve ağırlık tasarrufları sayesinde karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi azaltılır. Havacılık endüstrisi üretici odaklı, küçük hacimde üretimler gerektirdiği için katmanlı üretim teknolojisi için birebirdir. Bu nedenle sektördeki lider şirketler 3D baskı teknolojilerini üretim sistemlerine dahil etmişlerdir.
3D Baskı ile yapılan parça üretimleri kurulum ve işlem gerektirmediği için üretim maliyeti ancak üretilen parça için üretildiği süreçte ortaya çıkar. Buna küçük ve tekli üretimler de dahildir. Hiçbir zaman ek maliyetle karşılaşılmaz. Ek olarak, en uygun işlev için üretilen fonksiyonel sistem parçaları tek parça halinde üretilebilir. Bu sayede kalite garantilenir ve montaj basitleştirilir.
Metal ve plastik lazer sinterleme ile üretilen hafif yapıya sahip modeller hem dayanıklı hem de %40-%60’a kadar daha hafif olurlar. Malzeme tasarrufu daha özgür ve esnek bir tasarım/mühendislik süreci demektir. Sonuç olarak, uçaklar daha az yakıt tüketir ve daha az karbondioksit salınımı yapar.
Endüstriyel 3D baskı ve modelleme teknolojisi üretimin planlanmasında maksimum esneklik sağlar. Alet gerektirmeyen üretim süreçleri geleneksel üretim yöntemlerine kıyasla daha az enerji ve hammadde gerektirir. Yedek parçalar, geliştirilen ve değiştirilen parçalar ihtiyaç doğrultusunda üretilebilir, depolama ihtiyacı ortadan kalkar. Uçakların uzun hizmet süreleri ele alındığında, lazer sinterleme teknolojileri net maliyet tasarrufu sağlar.
3D Baskı ve Modelleme Uçtan Uca İzleme
Havacılık endüstrisi için üretilen bileşenlerin, katı kalite güvence kriterlerini karşılaması gerekir. Özellikle seri üretim yapılan ortamlarda, bileşen kalitesine ve dolayısıyla süreç kararlılığı ve tekrarlanabilirliğe yönelik yüksek standartlar vardır. Bu nedenle, uçtan uca kalite güvencesi üretim zincirinin tamamında kritik öneme sahiptir.
Sadece birkaç yıl öncesine kadar eklemeli üretimde iyi yapılandırılmış test prosedürlerinin olmayışı, metal bileşenler için boya giringen deneyi, X
ışınları ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi tahribatsız ve akış aşağı süreçlerin kullanılmasına neden olmuştur. Bu geleneksel test yöntemleri, bazı durumlarda bileşenleri belgelendirmek için etkili bir yol olsa da, bu yöntemler oldukça pahalı ve çoğu zaman yetersizdir. Kalite güvencesi, çoğu zaman üretimden daha pahalı olabilir.